Ispred Predstavničkog doma Nizozemske održan protest zbog  napada na Rafah

Ispred Predstavničkog doma Nizozemske održan protest zbog  napada na Rafah

Demonstranti su ležali na tlu ispred zgrade, prekriveni bijelim čaršafima umrljanim crvenom bojom.
Uzvikivali su slogane osuđujući Izrael i izražavajući podršku Palestincima.

Ispred Predstavničkog doma Holandije u četvrtak je održan skup u znak protesta protiv izraelskih napada na grad Rafah na jugu Gaze.

Propalestinske pristalice ležale su na tlu ispred zgrade, prekrivene bijelim čaršafima umrljanim crvenom bojom simbolišući ubijene u Pojasu Gaze, dok su zakonodavci unutar zgrade vodili raspravu o formiranju nove vlade.

Demonstranti su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Oslobodite Palestinu", "Zaustavite bombardovanje Gaze!" i "Primirje odmah!"

Uzvikivali su slogane osuđujući Izrael i izražavajući podršku Palestincima.

Bijana Volčevska koja je protestovala izrazila je tugu zbog izraelskih napada na Gazu i solidarnost sa Palestinom.

„Vaše kolonijalističko lice je razotkriveno. Evropa se nikada nije uspjela osloboditi svog kolonijalističkog načina razmišljanja. Nećemo stajati skrštenih ruku i gledati kako se dešava genocid“, rekla je ona.

U vazdušnom napadu na šatorski kamp u kojem se nalaze raseljeni Palestinci u Rafahu u nedjelju je ubijeno najmanje 45 civila, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno je oko 300 osoba.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra do sada je ubijeno više od 36.200 Palestinaca, a ranjeno ih je više od 81.700.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije