"Upozoravamo Izrael, koraci koji se poduzimaju protiv Al-Akse i slobode vjeroispovijesti neće ostati bez odgovora", ističe se.     Foto: AA

Pokret Islamski džihad saopštio je da izraelsko ograničenje slobode bogosluženja u Al-Aksi neće proći bez odgovora.

Pokret Islamski džihad kritikovao je najavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o namjeri da ograniči pristup Palestincima trećem najsvetijem mjestu muslimana tokom ramazana.

Kritikovali su Netanyahuovo odobravanje poziva izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira da se Palestincima zabrani ulazak u Al-Aksu tokom ramazana.

Pokret Islamski džihad je na nalogu Telegrama objavio da Netanyahuovo odobravanje Ben-Gvirovog apela predstavlja nastavak zločina koje čini Izrael. Dodaje se da takav korak znači nastavak vjerskog rata koji radikalna grupa doseljenika u Vladi Izraela vodi protiv palestinskog naroda.

U saopštenju se navodi da Izrael očigledno planira povećati tenzije u Al-Qudsu (Jerusalem) tokom muslimanskog mjeseca ramazana.

"Upozoravamo Izrael, koraci koji se poduzimaju protiv Al-Akse i slobode vjeroispovijesti neće ostati bez odgovora", ističe se.

U saopštenju su Palestinci u Al-Qudsu i na Zapadnoj obali pozvani da se suprotstave takvoj odluci i da posjećuju Al-Aksu.

U današnjem saopštenju kabineta izraelskog premijera navedeno je da je "procjenom sigurnosnih uslova donesena izbalansirana odluka" u vezi sa pitanjem ulaska Palestinaca u kompleks Al-Aksa tokom ramazana.

Kako su objavili izraelski mediji, mlađim Palestincima će biti zabranjen ulazak u Al-Aksu, ne precizirajući starosnu dob.

TRT Balkan / agencije