Bijela kuća je u ponedjeljak saopštila da su pregovarači koji žele postići dogovor za oslobađanje dodatnih talaca koje drži Hamas razvili "okvir" koji bi mogao dovesti do konačnog dogovora.    Foto: Reuters

Palestinska grupa Islamski džihad saopštila je u utorak da se neće pridružiti bilo kakvim sporazumima s Izraelom bez potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Ponavljamo svoj stav da se nećemo upuštati u bilo kakve sporazume bez potpunog prekida vatre, povlačenja okupacionih snaga, rekonstrukcije i jasnog političkog rješenja koje osigurava prava palestinskog naroda", saopštio je generalni sekretar grupe Ziad al-Nakhala.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopštila da su pregovarači koji žele postići dogovor za oslobađanje dodatnih talaca koje drži Hamas razvili "okvir" koji bi mogao dovesti do konačnog dogovora.

Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, prijedlog uključuje oslobađanje 35 izraelskih talaca u zamjenu za šestonedjeljni prekid vatre u Gazi i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

U utorak je šef Hamasa Ismail Haniyeh potvrdio da njegova grupa proučava prijedlog sporazuma o prekidu vatre s Izraelom.

Vjeruje se da Hamas i Islamski džihad drže oko 136 Izraelaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra.

Izrael je nakon napada Hamasa pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijen najmanje 26.751 Palestinac i ranjeno 65.636. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije