"Smatramo da imamo osnova da se umiješamo u tužbu", istakao je Martin.      Foto: AA

Irska se sprema da se uključi u tužbu za genocid koju je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Kako navode irski mediji, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i odbrane Micheal Martin kazao je novinarima da Irska želi podržati tužbu za genocid protiv Izraela.

Istakao je da ga je njegov pravni tim prošle sedmice obavijestio o detaljima tužbe.

"Smatramo da imamo osnova da se umiješamo u tužbu", istakao je Martin.

Naglasio je da je situacija u Pojasu Gaze prava humanitarna katastrofa, dodajući da je isporuka pomoći palestinskoj enklavi očigledno blokirana.

Martin je upozorio da ovo vodi ka uništenju naroda Gaze.

Nakon prve pravne analize, Martin je tražio od irskih vlasti da pripreme nacrt deklaracije o tome da će se umiješati u tužbu.

Zamjenik premijera Irske će potom Vladi podnijeti nacrt na razmatranje. Ako nacrt bude odobren biće napravljeni aranžmani za njegovo podnošenje ICJ-u u Hagu.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije