Konačna odluka u tužbi koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela mogla bi potrajati godinama.     Foto: Reuters

Irska se pridružuje postupku koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin najavio je da će se Irska umiješati u postupak protiv Izraela koji je pokrenula Južnoafrička Republika pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Martin je rekao da o genocidu treba odlučiti ICJ, ali je želio jasno staviti do znanja da Hamasov napad 7. listopada i ono što se događa u Gazi "predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera".

Martin je u svom iskazu naveo nekoliko prekršaja.

"Otmice. Planirano povlačenje humanitarne pomoći, napadi na civile i civilnu infrastrukturu. Neselektivna uporaba eksplozivnog oružja u naseljenim mjestima. Korištenje civilnih objekata u vojne svrhe. Kolektivno kažnjavanje cjelokupnog stanovništva", napisao je.

“Popis se nastavlja”, dodao je.

"Ovome se mora stati u kraj. Stav međunarodne zajednice je jasan."

U januaru je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne izvode genocidna djela protiv Palestinaca.

Izrael i njegovi saveznici optužbe su nazvali neutemeljenima. Konačna odluka u tužbi koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela mogla bi potrajati godinama.

Martin nije rekao u kojem će obliku intervencija biti, niti je precizirao argumente koje Irska planira koristiti, ali je dodao da je taj korak poduzela nakon pravne i političke analize i konzultacija s nekoliko partnera, uključujući Južnoafričku Republiku.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da ovo nije zauzimanje određene strane u sporu, ali će to biti prilika da Irska iznese svoje tumačenje jedne ili više odredbi Konvencije o genocidu koje su u pitanju u ovom slučaju.

Irska se prošle sedmice pridružila Španjolskoj, Malti i Sloveniji u poduzimanju prvih koraka prema priznavanju palestinske državnosti.

Izrael je poručio zemljama da njegov plan predstavlja "nagradu za terorizam" koja bi smanjila mogućnost dogovornog rješenja spora između susjeda.

TRT Balkan / agencije