Posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i izraelskih napada u regionu.           Foto: Reuters

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi doputovao je u petak u Bejrut, u prvu posjetu Libanu od preuzimanja dužnosti.

Posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i izraelskih napada u regionu.

Prema Libanskoj nacionalnoj novinskoj agenciji, Araghchija je na međunarodnom aerodromu Rafic Hariri u Bejrutu dočekao Osama Khashab, šef protokola u libanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Esmaeil Baghaei najavio je da se delegacija Teherana u Bejrutu, koju predvodi ministar vanjskih poslova Araghchi, treba sastati s visokim libanskim zvaničnicima.

“Naša delegacija koju predvodi ministar Araghchi, u pratnji dva člana parlamenta i šefa iranskog Društva Crvenog polumjeseca, će se uskoro sastati s libanskim visokim zvaničnicima”, naveo je Baghaei.

Prema njegovim riječima paket od 10 tona namirnica i lijekova će takođe biti dostavljen kao dio humanitarne pomoći Libanu. Dodao je da je “Iran postojan u svojoj solidarnosti sa hrabrim narodom Libana”.

“Cijeli region treba da prepozna kritičnu situaciju s kojom se Liban suočava i njene strašne implikacije za budućnost naših nacija”, istakao je Baghaei.

Libanski zvaničnici još nisu komentarisali dnevni red Araghchijevih sastanaka, ali analitičari očekuju da će se razgovori fokusirati na rastuću krizu duž libansko-izraelske granice, kao i na podršku Irana Hezbollahu i šire geopolitičke implikacije.

Hezbollah i Izrael sudjeluju u prekograničnom ratu od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno skoro 41.800 ljudi, većinom žena i djece.

U Libanu je ubijeno najmanje 1.947 ljudi, skoro 9.400 je ranjeno, a 1,2 miliona raseljeno, govore podaci libanskih vlasti.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.

TRT Balkan / agencije