Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je Izrael da odmah zaustavi napade na Gazu i poručio da je "front otpora u pripravnosti".      Foto: Reuters

Vlasti Irana upozorile su da će Teheran morati intervenirati ako se nastave izraelski napadi na Gazu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, američki portal "Axios" javlja da je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian prenio takvu poruku tokom sastanka u Bejrutu s Torom Wenneslandom, specijalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija (UN) za bliskoistočni mirovni proces.

Wennesland je zamolio Amira-Abdollahiana da pomogne u sprječavanju širenja sukoba u Gazi i Izraelu.

Prema izvorima, Amir-Abdollahian je također rekao da Iran ne želi da se sukob pretvori u regionalni rat i da može pomoći oslobađanju Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi.

Amir-Abdollahian je također naglasio da njegova zemlja ima "crvene linije" i da će Iran "morati odgovoriti", ako se napadi Izraela nastave, a posebno ako se pokrene kopneni napad na Gazu.

Wennesland je navodno kontaktirao izraelske zvaničnike, uključujući i izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija, i prenio poruku Irana Tel Avivu.

Iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova potvrđeno je da su se Amir-Abdollahian i Wennesland sastali u iranskoj ambasadi u Bejrutu.

Amir-Abdollahian se u Bejrutu sastao s generalnim sekretarom libanonskog Hezbolaha Hasanom Nasralahom, kao i visokim zvaničnicima palestinskih grupa otpora Hamas i Islamski džihad.

Pozvao je Izrael da odmah zaustavi napade na Gazu i poručio da je "front otpora u pripravnosti".

TRT Balkan / agencije