On je rekao da Iran zadržava pravo da odgovori na atentat.     Foto: Reuters

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi u petak je obavijestio svoje francuske i britanske kolege da njegova zemlja ne želi širiti rat u regionu, ali zadržava pravo da odgovori na izraelsko ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da je Araghchi odvojeno razgovarao telefonom s francuskim ministrom vanjskih poslova Stephaneom Sejourneom i britanskim šefom diplomatije Davidom Lammyjem.

Britanski sekretar je sa Aragchijem razgovarao o razvoju situacije u Gazi i pozvao Iran da igra ulogu u ublažavanju tenzija u regionu, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova francuskom kolegi rekao da njegova zemlja smatra ubistvo Haniyeha u Teheranu "neoprostivim kršenjem iranskog suvereniteta i nacionalne sigurnosti".

On je rekao da Iran zadržava pravo da odgovori na atentat.

Napetosti na Bliskom istoku rastu nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha 31. jula u glavnom gradu Irana Teheranu.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio atentat na Haniyeha, dok Tel Aviv nije potvrdio niti odbacio odgovornost.

Iran je obećao "oštru kaznu" za Izrael kao odmazdu za Haniyehovo ubistvo na iranskom tlu.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 40.200 Palestinaca nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

TRT Balkan / agencije