Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila.         Foto: AA

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju ambasadore Velike Britanije, Francuske i Njemačke zbog "neodgovornih pozicija" u vezi s napadima odmazde Teherana na Izrael.

Iz Ministarstva je saopšteno da su ambasadori tri evropske zemlje pozvani zbog "neodgovornih pozicija" u seriji akcija Izraela protiv iranskih državljana.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Britanski premijer Rishi Sunak osudio je napad na Izrael, nazvavši ga nepromišljenim i obećao da će podržati Tel Aviv.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne takođe je osudio napad, rekavši da je Iran "dosegao novi nivo u svojim aktima destabilizacije i da rizikuje vojnu eskalaciju".

Njemački kancelar Olaf Scholz takođe je najoštrije osudio iranske napade na Izrael rekao je njegov portparol, ocijenivši napad "neodgovornim i neopravdanim".

TRT Balkan / agencije