Tower 22, udaljena vojna instalacija u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice, napadnuta je u nedjelju 28. januara.      Foto: Reuters

Iran je obećao da će odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju ili interese, nakon prijetnji Washingtona da će odgovoriti na smrtonosni napad na američku bazu u blizini jordansko-sirijske granice.

“U saopštenju, koje je izdala stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama, upozorava se da će Teheran odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu teritoriju, interese ili iranske državljane izvan granica“, objavila je u srijedu zvanična iranska agencija IRNA.

Demantovani su izvještaji o tome da su Sjedinjene Američke Države slale poruke Iranu preko posrednika u posljednja dva dana.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da ne nastoji proširiti sukob na Bliskom istoku dok se priprema da odgovori na samoubilački napad dronom u kojem su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Portparol Pentagona je u ponedjeljak rekao da je Iran odgovoran za napad dronom.

Iran je u ponedjeljak odbacio tvrdnje o svojoj umiješanosti u ubijanje američkih vojnika u pograničnom području između Sirije i Jordana, navodeći da se “ne miješa“ u odluke regionalnih grupa.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani kazao je da “grupe otpora“ u zapadnoazijskom regionu “ne primaju naređenja“ iz Teherana za svoje akcije.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su povrijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su milicije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima tokom izraelskog rata u opkoljenom Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije