Iračka vojska će američke napade na Hashd al-Shaabi smatrati aktom agresije

Iračka vojska će američke napade na Hashd al-Shaabi smatrati aktom agresije

Glasnogovornik iračke vojske kaže da američki vazdušni napadi ugrožavaju region.
Napadi odmazde uslijedili su nekoliko dana nakon što je više projektila ispaljeno na iračku vojnu bazu Ain al-Asad, u kojoj su smještene američke trupe.               Foto: AA

Irak će smatrati američke vazdušne napade na sjedište provladinih Hashd al-Shaabi (Snage narodne mobilizacije) aktom agresije, rekao je u srijedu vojni portparol Yehia Rasool.

"U jasnoj odlučnosti da naškode sigurnosti i stabilnosti u Iraku, Sjedinjene Američke Države su nastavile s izvođenjem vazdušnih napada na lokacije iračkih vojnih jedinica iz sastava vojske i narodnih mobilizacijskih snaga, u područjima Jurf Al-Nasr i Al-Qaim. Te operacije ćemo tretirati kao akte agresije i preduzeti potrebne radnje da očuvamo živote i dostojanstvo Iračana na njihovoj zemlji", rekao je Rasool, prenosi iračka službena novinska agencija INA.

On je dodao da američki vazdušni napadi potkopavaju dugogodišnju saradnju sa američkom vojskom i naglasio da takvi akti ugrožavaju region širenjem sukoba, kao "reperkusije izraelske agresije na Gazu".

U utorak je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao da su izveli napade na tri objekta koje koriste grupa Kataib Hezbollah koju podržava Iran i druge grupe povezane s Iranom u Iraku, zbog napada na američke snage u Iraku i Siriji.

"Ovi precizni napadi su direktan odgovor na seriju eskalacijskih napada na američko i koaliciono osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzoriše Iran", rekao je on.

Napadi odmazde uslijedili su nekoliko dana nakon što je više projektila ispaljeno na iračku vojnu bazu Ain al-Asad, u kojoj su smještene američke trupe.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, koji je preuzeo odgovornost za desetine nedavno izvršenih napada na američke i koalicione snage u Iraku.

Napetosti su eskalirale na Bliskom istoku kada je Izrael pokrenuo razorne napade na Gazu kao odmazdu na prekogranični napad palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije