Inicijativa traži od svih EU država da hitno osude genocid i prekinu sve diplomatske radnje s Državom Izrael.             Foto: AA

Evropska unija (EU) mora uvesti sankcije Izraelu i prisiliti ga na izvršenje nedavnih presuda Međunarodnog suda pravde, a ne služiti kao desna ruka genocida, poruka je to koju je danas uputila Inicijativa za slobodnu Palestinu na Evropskom trgu u Zagrebu.

"Europsko vijeće odnosno vlade država članica EU moraju poduzeti mjere za sprečavanje zločina genocida u Gazi, kako bi prestale biti supočinitelji", naglasila je Emina Bužinkić u ime Inicijative.

Osim Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, svim zemljama to nalaže i presuda Međunarodnog suda iz januara, dok ona iz maja nalaže Izraelu da zaustavi bombardiranje grada Rafah na jugu Gaze.

Inicijativa traži od svih EU država da hitno osude genocid i prekinu sve diplomatske radnje s Državom Izrael. Smatraju da je posebno važno da države prestanu opskrbljivati Izrael oružjem i potpišu nedavno usvojenu UN-ovu Rezoluciju o zabrani izvoza oružja u tu zemlju.

"Pozivamo države da pokrenu i podrže postupke protiv nasilja Izraela pred međunarodnim sudovima, kako Međunarodnog suda pravde tako i Međunarodnog kaznenog suda. Nedavno je tužitelj ovog suda podnio zahtjev za izdavanje tjeralice protiv izraelskog premijera Netanyahua i Hamasovih lidera zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina", rekla je Bužinkić.

Ujedno je pozvala EU članice da se suzdrže od političke retorike i javnog govora, od desnog do lijevog spektra, koja opravdava pravo na samoobranu Izraela, a isto oduzima od Palestinaca koji žive pod okupacijom od 1948. godine.

"Jednako tako tražimo da prestanu svojim nečinjenjem legitimirati 'humanitarnu kamuflažu' odnosno stratešku manipulaciju Izraela međunarodnim humanitarnim pravom, kako ističe Francesca Albanese u svom izvještaju 'Anatomija genocida'", poručila je Bužinkić.

Inicijativa ističe kako izraelska vlada kontinuirano ignorira Međunarodni sud pravde i svjesno krši međunarodno pravo, dok većina zapadnjačkih država posljednjih osam mjeseci samo promatra masakr za masakrom.

"Tek se čuje poneka osuda i čuđenje, umjesto da države poduzmu konkretne mjere i uvedu sankcije poput embarga na prodaju oružja i materijala za izradu oružja Izraelu", kazala je Bužinkić.

Iako su Belgija, Nizozemska i Španija to nedavno učinile, do 2024. godine je više od 20 zemalja iz Europske unije izvozilo oružje u Izrael. Ukupna vrijednost izvoznih dozvola iz Hrvatske u Izrael je između 2014. i 2022. godine iznosila nešto manje od 681.000 eura, navodi se.

"Dok god EU i njene države članice podržavaju izraelsko ratnu mašineriju, gospodarstvo i druge industrije, imaju krv Palestinaca i Palestinki i na svojim rukama. Krv gotovo 40.000 ubijenih i oko 100.000 ranjenih i osakaćenih. To se odnosi i na Republiku Hrvatsku i zato ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske da prekine sve diplomatske, gospodarske, sigurnosne i ine odnose", istaknula je Bužinkić.

Podsjećaju da je osim nekolicine država poput Švedske, Malte, Irske, Španije, Norveške, Slovenije, koje su priznale ili su u procesu priznavanja Palestine, brojne evropske zemlje nisu učinile niti taj minimum.

"Hrvatska vlada bi se trebala ugledati na države poput Slovenije, a ne se hvaliti odličnim odnosima s Izraelom i stavljati nas bok uz bok sa zločincima", zaključila je Bužinkić.

TRT Balkan / agencije