Naglo povećanje troškova transporta moglo bi povećati cijene žitarica na svjetskim tržištima.    Foto: Reuters

Inicijativa za crnomorsko žito ostaje najsigurnija i najjeftinija opcija, unatoč alternativama koje su iznesene nakon završetka ovog sporazuma.

Nakon povlačenja Rusije iz Inicijative za crnomorsko žito, koja je realizirana uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) uz napore Turkiye, nastavljaju se napori za oživljavanje koridora.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare, koju je u četvrtak u Moskvi održao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom rekao je da je UN pripremio novi paket prijedloga uz doprinos Turkiye i da smatraju da bi to predstavljalo prikladnu osnovu za oživljavanje inicijative.

Najvažniji stubovi paketa su uključivanje evropske podružnice Ruske poljoprivredne banke (Rosselhozbank) u SWIFT sistem i oslobađanje zamrznute imovine ruskih kompanija za proizvodnju gnojiva u Evropi.

Dok Turkiye nastavlja svoje diplomatske napore za oživljavanje Inicijative za crnomorsko žito u koordinaciji s UN-om, druge formule koje se iznose kao alternativa sporazumu stvaraju probleme u smislu sigurnosti i troškova.

Nedovoljna količina žitarica može uzrokovati krizu cijena

Rusiji ne odgovara da žito koje se prevozi koridorom stvorenim sporazumom ide u razvijene zemlje, te predlaže da se milion tona žita otpremi u Turkiye, da se prerađuje u toj zemlji uz financijsko pokroviteljstvo Katara, a zatim šalje u najmanje razvijene države.

Međutim, u usporedbi s operativnim obimom Inicijative za crnomorsko žito, koja omogućuje otpremanje oko 33 miliona tona žitarica u svijet godišnje, milion tona žitarica koje nudi Rusija daleko je ispod potreba.

Nedostatak dovoljne količine žitarica za one kojima su potrebne nosi opasnost od brzog rasta cijena na tržištima i izazivanja globalne krize.

Crnomorska inicijativa za žito poduzela je veliku operaciju kako bi osigurala svjetsku sigurnost hrane i stabilnost globalnih cijena hrane.

Zapravo, ako se inicijativa nastavi tamo gdje je stala, isporuka od 220.000 tona žitarica, za koje se očekuje da će hraniti 810.000 ljudi tokom godine, moći će započeti odmah nakon kratkotrajnog popravka u ukrajinskim lukama.

Rizik od širenja područja sukoba u Crnom moru

Nakon povlačenja Rusije iz sporazuma, Ukrajina je također dala prijedlog da se žito u svijet šalje preko Rumunije.

Ukrajina je, u prijedlogu da Rusija bude isključena, dopremila pošiljke žita iz luke Odesa u Rumuniju morem, a odatle Dunavom u Evropu i morem u svijet.

Osim što je linija između Odese i Rumunije jedno od područja gdje se nastavlja rusko-ukrajinski rat, Dunav je također poprište sukoba i bombardiranja s vremena na vrijeme.

Rusija je objavila da će se nakon okončanja sporazuma svi brodovi koji idu iz Crnog mora prema ukrajinskim lukama smatrati potencijalnim vojnim prijevoznicima tereta i samim time biti meta, a smatrat će se da su zemlje iz kojih su takvi brodovi dolazili u sukobu na strani kijevskog režima.

U ovom slučaju postoji zabrinutost zbog scenarija u kojem će se ruska upotreba vojne sile u Crnom moru proširiti i pretvoriti u složeno sigurnosno pitanje u koje su vojno i politički uvučene zemlje kojima brodovi pripadaju.

Osim sigurnosnih problema, za razliku od Inicijative za crnomorsko žito, linija Odesa - Rumunija, koja predviđa djelomično korištenje pomorskog puta, ili mogućnosti korištenja autocesta i željeznica, donose velika opterećenja na troškove transporta.

Naglo povećanje troškova transporta moglo bi povećati cijene žitarica na svjetskim tržištima.

Inicijativa za crnomorsko žito

Uz napore Turkiye da smanji uticaj rusko-ukrajinskog rata na globalne cijene hrane, UN, Turkiye, Rusija i Ukrajina potpisale su Sporazum o inicijativi za crnomorsko žito u Istanbulu 22. jula 2022. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 17. jula ove godine u vezi sa sporazumom izjavio:

"Sporazum o žitnom koridoru je zapravo došao do kraja, zaustavljen je. Rusija će se odmah vratiti na sporazum o žitu čim se implementiraju relevantni uslovi. Dio sporazuma koji se odnosi na Rusiju nije ispunjen."

Zahtjevi Rusije uključuju ponovno povezivanje ruske Poljoprivredne banke (Rosselhozbank) na SWIFT sistem, obnavljanje isporuke poljoprivrednih mašina i rezervnih dijelova za Rusiju, ukidanje ograničenja na osiguranje brodova i zabranu pristupa lukama.

TRT Balkan / agencije