Inicijativa mladih Palestinaca za obnovu medicinskog kompleksa Al-Shifa

Inicijativa mladih Palestinaca za obnovu medicinskog kompleksa Al-Shifa

Inicijativa ima za cilj da se odjeljenje za dijalizu bubrega osposobi za rad.
"Postoje pacijenti koji će se suočiti s neizbježnom smrću ako se ne podvrgnu dijalizi bubrega", rekao je Hammad.          Foto: AA

Mladi Palestinci pokrenuli su u nedjelju volontersku inicijativu za čišćenje medicinskog kompleksa Al-Shifa zapadno od grada Gaze i njegovo ponovno pokretanje na minimalnom nivou pripremanjem odjeljenja za dijalizu bubrega za rad.

"Mladi ljudi su pokrenuli volontersku akciju da se medicinski kompleks Al-Shifa očisti od prašine i medicinskog otpada kako bi se pacijentima u Gazi pružila minimalna medicinska njega i kako bi se upravljalo odjelom za dijalizu bubrega", rekao je Mahmoud Hammad, generalni direktor za administrativne poslove u Ministarstvu zdravlja u Gazi.

“Bolnica je pretrpjela značajnu štetu, ali inicijativa će raditi na pripremi, čišćenju i sterilizaciji kako bi ponovo pokrenula rad, posebno odjel za dijalizu bubrega”, dodao je.

Hammad je rekao da u Gazi "postoje pacijenti koji će se suočiti s neizbježnom smrću ako se ne podvrgnu dijalizi bubrega".

On je ukazao na veliko uništenje svih objekata u medicinskom kompleksu Al-Shifa, rekavši da nema objekta bez oštećenja uređaja i opreme.

TRT Balkan