Pozvao je SAD i Kinu da sarađuju za opšte dobro čovječanstva.     Foto: Reuters

Vlasti Indonezije u subotu su poručile da je ta zemlja spremna poslati mirovne snage za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je već osmi mjesec na meti brutalnih izraelskih napada i blokade.

“Indonezija podržava sve napore i mjere ka stvaranju rješenja o dvije države na Bliskom istoku. Spremni smo pružiti humanitarnu pomoć i mirovne snage kako bismo održali prekid vatre“, rekao je novoizabrani predsjednik Indonezije Prabowo Subianto na godišnjem Samitu o sigurnosti Azije u Singapuru.

Naglašavajući potrebu za kontinuiranim dijalogom u jeku sukoba koji bukte širom svijeta, posebno u Ukrajini i na Bliskom istoku, Prabowo je poručio da se bez trajne saradnje ne može pronaći trajni mir.

Pozvao je SAD i Kinu da sarađuju za opšte dobro čovječanstva.

“Pozivamo Kinu i SAD i njihove zapadne saveznike da preuzmu svoje liderske odgovornosti kao velike sile. Uvjereni smo da oni ne mogu samo koegzistirati već i sarađivati ​​za opšte dobro čovječanstva. S velikom moći, dolaze i velike odgovornosti, nacionalizam mora biti uravnotežen humanošću, patriotizam mora biti ublažen mudrošću i poštovanjem“, rekao je Subianto.

Rekao je da težnja mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu predstavlja kamen temeljac indonezijskih međunarodnih angažmana.

“Samo dijalogom i saradnjom možemo postići ove ciljeve“, zaključio je Subianto.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijenio najmanje 36.379 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 82.407 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije