“Odziv je izvanredan. Neka naša posvećenost odbrani Palestine nastavi da napreduje i ostane nepokolebljiva, i da uskoro svjedočimo nezavisnosti Palestine“, rekao je Mardani.     Foto: AA

Hiljade propalestinskih demonstranata okupilo se danas ispred američke ambasade u indonezijskoj prijestolnici Jakarti kako bi osudilo izraelsko kontinuirano kršenje međunarodnog prava u jeku brutalnih višemjesečnih napada na Pojas Gaze.

Protest pod nazivom “Milijarda prokletstava za cionistički Izrael“ organiziran je kako bi se pokazala solidarnost i podrška Palestincima, posebno nakon izraelskog zračnog napada u Rafahu 26. maja u kojem je pogođen kamp za raseljene osobe.

Haštag #alleyesonrafah podijeljen je više od 47 miliona puta na društvenim mrežama, privlačeći globalnu pažnju.

List Jakarta Globe“ javlja da su se demonstranti okupili ispred ambasade u ranim jutarnjim satima, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući propalestinske i antiizraelske parole.

Nekoliko vjerskih vođa, poznatih ličnosti i političara održalo je govore, uključujući Mardanija Ali Seru iz Partije prosperitetne pravde (PKS).

“Odziv je izvanredan. Neka naša posvećenost odbrani Palestine nastavi da napreduje i ostane nepokolebljiva, i da uskoro svjedočimo nezavisnosti Palestine“, rekao je Mardani.

Drugi govornici pozvali su okupljene da nastave bojkotovati izraelske proizvode i izbjegavati kupovinu robe od kompanija povezanih s Izraelom ili koje podržavaju Izrael.

Govornici su također kritizirali američku podršku Izraelu.

TRT Balkan / agencije