Agencija je najavila da će uskoro objaviti još novosti u vezi sa misijom.      Foto: AP

Rover indijske misije Chandrayaan-3 na Mjesecu prvi put se kretao preko lunarne prašine, objavila je u četvrtak svemirska agencija Indije.

Indija je u srijedu ušla u historiju nakon što se njena misija na Mjesec spustila mekim slijetanjem i postala prva zemlja koja je sletjela na južni pol Mjeseca.

"Rover Ch-3 se spustio sa lendera i Indija je prošetala Mjesecom", objavila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), na platformi X.

Agencija je najavila da će uskoro objaviti još novosti u vezi s misijom.

Ubrzo nakon uspješnog slijetanja, agencija je saopštila da je uspostavljena komunikacijska veza između nje i lendera.

Objavljene su fotografije koje je napravila kamera svemirske letjelice tokom spuštanja i nakon slijetanja. Agencija je rekla da je Chandrayaan-3 "odabrao relativno ravnu regiju na površini Mjeseca".

Slijetanjem, Indija se pridružila listi nekoliko zemalja, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini, koje su uspješno spustile svemirske letjelice na Mjesec.

Chandrayaan-3 je poletio iz svemirskog centra Satish Dhawan u Sriharikoti u južnoj državi Andhra Pradesh u julu. Njegova tri glavna cilja bila su postizanje sigurnog i mekog slijetanja na površinu Mjeseca, postavljanje rovera Pragyaan i izvođenje naučnih eksperimenata na licu mjesta. Očekuje se da će Chandrayaan-3 raditi 14 dana na Mjesecu.

Uspješno slijetanje dolazi samo nekoliko dana nakon neuspjeha Lune-25, prve ruske misije na Mjesec nakon 47 godina. Ruska letjelica se srušila na Mjesec.

TRT Balkan / agencije