Istaknuto je kako film Borisa Malagurskog revidira ovu bolnu historiju kroz pogrešno tumačenje genocidnih zločina kao ”borbe za slobodu“.     Foto: instituteforgenocide.org

Gotovo 35.000 ljudi potpisalo je peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog o bosanskim Srbima, zbog iskrivljivanja činjenica o genocidu u Srebrenici, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Zbog najave producenata filma o mogućim projekcijama u Sjevernoj Americi, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslao je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau, nadležnim pravnim subjektima u Kanadi te političkim i pravnim subjektima u SAD-u.

“Negiranje genocida u Srebrenici predstavlja najgrublji oblik raspirivanja mržnje, a mržnji nema mjesta u Kanadi. IGK i bosanskohercegovačka zajednica su duboko zabrinuti zbog moguće projekcije filma Borisa Malagurskog 'Republika Srpska: Borba za slobodu' u Kanadi. Film namjerno podstiče mržnju negirajući genocid u Srebrenici i kao takav je u suprotnosti s kanadskim krivičnim zakonom, član 319(1) i član 319(2). Aktivnosti koje veličaju genocid i ratne zločine su također u suprotnosti sa članom 318 kanadskog krivičnog zakona. Sloboda govora u Kanadi nije apsolutna i ima svoja ograničenja”, navedeno je, između ostalog, u pismu.

Navedeno je kako je Malagurski bivši urednik ruskog propagandnog portala “Russia Today.”

“Srpsko-kanadski filmski producent je javno izrazio namjeru da produži turneju filma izvan Evrope. Od vas tražimo uvjeravanje da ćete poduzeti sve mjere kako bi se njegovo eventualno širenje mržnje zaustavilo u Kanadi. Postoje dvije osnove na temelju kojih smatramo da je potrebna osuda ovog filma od kanadskih predstavnika”, navedeno je u pismu.

Istaknuto je kako trailer filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republika Srpska (RS) kao borbu protiv “ropstva“ i “borbu za slobodu“.

”Ovo je nastavak dugogodišnje relativizacije i njegiranja ratnih zločina počinjenjih u ime entiteta RS, uključujući i genocid u Srebrenici za koji su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili da ga je počinila vojska entiteta RS po nalogu Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića”, istaknuto je u pismu.

Navedeno je kako Kanada ima poseban dugogodišnji odnos s državom BiH, o čemu svjedoči značajna i aktivna bošnjačka dijaspora u Kanadi, koja i dalje doprinosi kanadskom Kulturnom mozaiku, kao i stalna saradnja Kanade i BiH.

“Kroz poteškoće poslijeratne izgradnje mira, Bošnjaci su se mogli osloniti na Kanadu, koja kontinuirano odaje počast žrtvama genocida i brani istinu od revizionizma. Ako bi gospodin Malagurski stekao utisak da je njegov film dobrodošao u Kanadu, vjerujemo da bi to bilo u suprotnosti s temeljima kanadsko-bosanskohercegovačkog odnosa koga kanadski Bošnjaci cijene“, navedeno je u pismu.

Podsjetili su da je u agresiji na BiH ubijeno više od 100.000 građana BiH.

”Na teritoriji na koju polažu pravo vlasti entiteta RS srpske snage su osnovale koncentracione logore poput Manjače, Omarske i Trnopolja, u kojima su hiljade nesrpskih civila zatočene, mučene i ubijene. Kulminacija ove genocidne kampanje bila su masovna ubistva u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine“, navedeno je u pismu.

Istaknuto je kako film Borisa Malagurskog revidira ovu bolnu historiju kroz pogrešno tumačenje genocidnih zločina kao ”borbe za slobodu“.

“Na taj način, film širi mržnju plasiranjem laži u kojima se smanjuje težina srpskih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Budući da je Kanada nedavno poduzela korak da prizna genocid nad starosjediocima Kanade, te da je kroz njihovu borbu pokazala podršku ukrajinskim Kanađanima, bošnjačkoj zajednici širom Kanade potrebna je ista podrška javnom osudom ovog filma. Dozvoliti da se ovaj film emituje i prikazuje u Kanadi bilo bi potpuno neprikladno i u suprotnosti s kanadskim vrijednostima“, istaknuto je u saopćenju.

Stoga Institut za istraživanje genocida Kanada i bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži da se iskoriste sve moguće mjere za osudu filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

”Nema te snage poricanja koja će ikada uspjeti promijeniti činjenice. Srebrenica je bila i ostala genocid. Genocid u Srebrenici je prvi pravno utvrđeni slučaj genocida u Evropi; prvo od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a potom i od Međunarodnog suda pravde (ICJ). Smatra se najvećim masovnim zločinom u Evropi od Drugog svjetskog rata”, zaključeno je na kraju.


TRT Balkan / agencije