Trabelsi je rekla da je veliki problem nedostatak pitke vode i vode za kućnu upotrebu.         Foto: Reuters

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) upozorio je da se humanitarna situacija u Gazi alarmantno i opasno pogoršava, a da je tamošnji zdravstveni sektor na rubu kolapsa.

Glasnogovornica Ureda ICRC-a za Bliski istok Imane Trabelsi rekla je za Anadolu da raste broj ljudi kojima je potrebna medicinska njega zbog problema u zdravstvenom sektoru u blokiranoj Gazi, te da bolnice, zdravstvene ustanove i timovi za pomoć rade pod velikim pritiskom.

“Nedostatak je električne energije u zdravstvenom sektoru, a iscrpljuju se i zaliha lijekova i pomoći. Ova situacija prisiljava zdravstvene institucije da koriste privatne generatore za proizvodnju električne energije, ali čak i to je vrlo teško i u većini slučajevi nemoguće zbog smanjenja zaliha goriva“, kazala je Trabelsi.

Što se tiče problema snabdijevanja vododom u Gazi, Trabelsi je rekla da je veliki problem nedostatak pitke vode i vode za kućnu upotrebu.

Trabelsi je rekla da je zbog napada i nestanka struje zaustavljen rad u tri od pet postrojenja za prečišćavanje vode u Gazi, te da je došlo do smanjenja proizvodnje vode za kućne potrebe za oko 40 posto.

Istakla je da humanitarna pomoć treba da bude dopremljena u region što je prije moguće, Trabelsi je rekla da je ovo “pitanje života i smrti“.

Trabelsi je naglasila da je prioritet Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da sve strane koje su uključene u sukob ispune svoje zakonske obaveze u pogledu sigurnosti i interesa civila, zaštite infrastrukturu i obezbjeđuju osnovne potrebe stanovništva tokom rata.

TRT Balkan / agencije