J Sud je također zatražio od Izraela da u roku od mjesec dana podnese izvještaj o mjerama poduzetim po posljednjoj naredbi.​​​​​​     Foto: Reuters

Međunarodni sud pravde (ICJ) u četvrtak je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući "nesmetano pružanje" pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

"Katastrofalni životni uvjeti Palestinaca u Pojasu Gaze dodatno su se pogoršali", stoji u odluci ICJ-a, u kojoj su navedne promjene situacije od njegove privremene presude 26. januara.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu ICJ-u krajem 2023. godine, optužujući Izrael da nije ispunio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. Zatražila je 6. marta dodatne privremene mjere na temelju promjene situacije.

ICJ je rekao da je naznačio nove mjere budući da privremene mjere navedene u prethodnom nalogu "ne rješavaju u potpunosti posljedice koje proizlaze iz promjena situacije".

Od 26. januara, “katastrofalni životni uvjeti Palestinaca u Pojasu Gaze dodatno su se pogoršali, posebno u svjetlu dugotrajnog i široko rasprostranjenog uskraćivanja hrane i drugih osnovnih potrepština kojima su bili izloženi Palestinci u Pojasu Gaze”, istakao je IJC.

Sud UN-a ponovo je potvrdio ranije mjere i pozvao Izrael da "poduzme sve potrebne i učinkovite mjere kako bi osigurao 'nesmetano pružanje' hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći, uključujući hranu, vodu, struju, gorivo, sklonište, odjeću, higijenu i sanitarne uvjete, kao i medicinske potrepštine i medicinsku skrb za Palestince širom Gaze, uključujući povećanje kapaciteta i broja kopnenih prelaza i njihovo održavanje otvorenim koliko god je potrebno”.

Također je naložio Izraelu da hitno osigura da njegova vojska “ne počini djela koja predstavljaju kršenje bilo kojeg prava Palestinaca u Gazi kao zaštićene grupe prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, uključujući sprječavanje, bilo kakvim djelovanjem, isporuke hitno potrebne humanitarne pomoći”.

Sud je također zatražio od Izraela da u roku od mjesec dana podnese izvještaj o mjerama poduzetim po posljednjoj naredbi.​​​​​​

TRT Balkan / agencije