Ukrajinski zvaničnici pozdravili su "historijsku odluku".       Foto: Reuters

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije djece iz Ukrajine.

U svojoj prvoj potjernici za Ukrajinu, MKS je u petak pozvao na hapšenje Putina pod sumnjom za nezakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

"Zločini su navodno počinjeni na okupiranoj Ukrajinskoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine."

Ukrajinski zvaničnici pozdravili su "historijsku odluku".

"Svijet je dobio signal da je ruski režim kriminalan i da će njegovo rukovodstvo i poslušnici biti pozvani na odgovornost", rekao je ukrajinski glavni tužilac Andriy Kostin na društvenim mrežama.

"Ovo je historijska odluka za Ukrajinu i čitav sistem međunarodnog prava", dodao je Kostin.

Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zvjerstva tokom jednogodišnje vojne operacije u susjednoj zemlji.

Nalozi za hapšenje MKS-a "nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i sa pravne tačke gledišta", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora na kojem se temelji stalni svjetski tribunal za ratne zločine.

Ranije ove sedmice novinska agencija Reuters javila je da se očekuje da sud izda naloge.

Odvojeno, sud je izdao nalog za Marijom Lvovom-Belovom, ruskom komesarkom za prava djeteta, po istoj optužbi.

Rusija nije skrivala program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske djece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu djece bez roditelja i djece napuštene u zoni sukoba.

Tužilac MKS-a Karim Khan otvorio je istragu o mogućim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini prije godinu dana.

On je tokom četiri putovanja u Ukrajinu istakao da razmatra navodne zločine nad djecom i ciljanje civilne infrastrukture.

TRT Balkan