I dalje u prekidu usluge telekomunikacija i interneta u Pojasu Gaze

I dalje u prekidu usluge telekomunikacija i interneta u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je pojačala bombardovanje i navela da kopnene snage "proširuju operacije".
Bolnice i humanitarne aktivnosti ne mogu se nastaviti bez komunikacija, energije, hrane, vode, lijekova.     Foto: Reuters

Izraelska vojska u subotu je nastavila nemilosrdne napade na Pojas Gaze usred gotovo potpunog prekida telekomunikacijskih i internetskih mreža.

Novinari Anadolu na terenu rekli su da je bombardovanje uglavnom bilo koncentrisano u blizini bolnice Al-Shifa i indonezijske bolnice.

Internet i komunikacije su pali jer je izraelska vojska rekla da intenzivira svoje bombardovanje Gaze i da njene kopnene snage "proširuju operacije".

Međunarodne humanitarne agencije rekle su da nisu mogle kontaktirati svoje osoblje.

"Gaza je izgubila kontakt s vanjskim svijetom", kazala je Lynn Hastings, UN-ova koordinatorica za Palestinu.

Poručila je da su presječene telefonske linije, internet i mobilne mreže.

"Bolnice i humanitarne aktivnosti ne mogu se nastaviti bez komunikacija, energije, hrane, vode, lijekova. Sigurnost civila, uključujući zdravstvene radnike/novinare/osoblje UN-a je u ozbiljnoj opasnosti. Ratovi imaju pravila. Civili moraju biti zaštićeni", rekla je Hastings.

Navela je da su palestinski civili već opkoljeni u okupiranom Pojasu Gaze.

"I sada su zarobljeni u potpunom prekidu komunikacija", rekla je Erika Guevara-Rosas, viša direktorica istraživanja, zagovaranja, politike i kampanja u Amnesty Internationalu.

"Pozivamo Izrael da smjesta prekine neselektivne i neproporcionalne napade koji su već ubili i povrijedili toliko civila, uključujući više od 3.000 djece. Internetska i telekomunikacijska infrastruktura također se moraju hitno obnoviti kako bi se omogućile operacije spašavanja usred izraelskih žestokih zračnih napada i širenja kopnenih operacija", kazala je Guevara-Rosas.

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

TRT Balkan / agencije