Ranije je televizija Al-Masirah povezana s Hutima objavila da su SAD i Velika Britanija izveli vazdušne napade u subotu na jemensku prijestolnicu Sanu.      Foto: AA

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izvele su vazdušne napade na tri jemenske oblasti, uključujući glavni grad Sanu, objavila je u nedjelju grupa Huti sa sjedištem u Jemenu.

Novinska agencija SABA povezana s Hutima objavila je da je “američka i britanska agresija gađala grad Sanu i okolinu u 17 vazdušnih napada“.

“Američko-britanska agresija je pokrenula dva vazdušna napada na komunikacionu mrežu u oblasti Qaradha u okrugu Haifan i pokrenula još jedan napad na komunikacijsku mrežu u oblasti Shamir u okrugu Maqbanah u provinciji Taiz“, navodi agencija.

Dodaje se da su dva napada izvedena na farme Al-Har u okrugu Abs u pokrajini Hajjah.

Ranije je televizija Al-Masirah povezana s Hutima objavila da su SAD i Velika Britanija izveli vazdušne napade u subotu na jemensku prijestolnicu Sanu.

Citiran je neimenovani vojni izvor iz grupe Huti koji je rekao da su "obnovljeni napadi američko-britanske agresije očajnički pokušaj da se spriječi Jemen da pruži operacije podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze".

SAD i Velika Britanija još uvijek nisu potvrdile napade.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

TRT Balkan / agencije