Slični incidenti su se nedavno dogodili u tom regionu, posebno otkako je Izrael pokrenuo smrtonosne napade na Pojas Gaze.     Foto: Reuters

Grupa Huti pogodila je u ponedjeljak kontejnerski brod u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uz obalu Jemena, saopštila je američka vojska.

"Petnaestog januara oko 16 sati militanti Huti koje podržava Iran ispalili su protivbrodsku balističku raketu iz područja Jemena pod kontrolom Hutija i pogodili M/V Gibraltar Eagle, kontejnerski brod pod zastavom Maršalovih ostrva, u vlasništvu i pod upravom SAD-a", saopštila je američka Centralna komanda na platformi X.

Američka vojska je saopštila da u napadu nije bilo povrijeđenih niti značajne štete i da je brod nastavio put.

CENTCOM je također saopštio da su američke snage oko 14 sati otkrile protivbrodsku balističku raketu ispaljenu prema komercijalnim rutama južnog Crvenog mora.

"Projektil je otkazao u letu i udario je u kopno u Jemenu. Nije bilo prijavljenih povrijeđenih niti štete", navodi se.

SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele su kasno u četvrtak zračne napade na vojne ciljeve u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu, nakon niza napada Huta u Crvenom moru.

Grupa Huti, koja je rekla da cilja na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti sa narodom Gaze, rekla je da će Amerika i Britanija "platiti visoku cijenu".

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je saopćila da su napadi bili "odbrambeni" i da su imali za cilj da naruše sposobnost Huta da napadaju plovila u Crvenom moru, koje je jedna od najčešće korištenih morskih ruta u svijetu za isporuke nafte i goriva.

TRT Balkan / agencije