"Naše pomorske operacije neće prestati dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik jedinica Huta Yahya Saree u televizijskom obraćanju.     Foto: Reuters Archive

Jemenski pobunjenici Huti objavili su u nedjelju da su izveli napade na južni Izrael i američki brod u Crvenom moru.

"Naše pomorske operacije neće prestati dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik jedinica Huta Yahya Saree u televizijskom obraćanju.

Saree je kazao da je grupa pokrenula napad balističkim projektilima ciljajući na "ključne lokacije u Eilatu, južnom Izraelu, ostvarivši direktan pogodak".

Istakao je također da su balističkim projektilima i dronovima pogodili i američki brod u Crvenom moru.

Napadi su uslijedili nakon izraelskih zračnih napada na spremnike goriva i elektranu u zapadnom jemenskom lučkom gradu Al-Hudaydah. U napadu su poginule tri osobe, dok je 87 povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Jemenu.

Saree je također obećao da odgovor Huta na napad "sigurno dolazi i da će biti obiman".

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za zračne napade, dok ih je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kao "direktan odgovor" na napad dronom grupe Huta na Tel Aviv u petak, u kojem je ubijen jedan Izraelac i ranjeno desetero.

Huti, uz podršku Irana u Jemenu, od 31. oktobra 2023. zauzimaju komercijalne brodove u blizini jemenske obale, za koje kažu da su povezani s izraelskim kompanijama, kao reakcija na izraelske napade u Gazi.

Zbog akcija Huta, mnoge brodarske kompanije odlučile su da prekinu svoja putovanja u Crvenom moru.

SAD su objavile da je 18. decembra 2023. godine protiv snaga Huti formirana multinacionalna "pomorska operativna grupa" pod nazivom "Operacija Welfare Guardian", uz učešće grupe zemalja, uz obrazloženje da je ugrožena sigurnost globalne pomorske trgovine.

TRT Balkan / agencije