Izraelska vojska ranije je izvijestila o "neprijateljskom upadu letjelice" koji je aktivirao uzbune na području Eilata, ljetovališta na Crvenom moru.       Foto: Reuters

"Jemenski pobunjenici Huti podržani od Irana ispalili su bespilotne letjelice prema Izraelu kao odgovor na njegov rat protiv Hamasa", izjavio je visoki zvaničnik iz te grupe.

"Ovi dronovi pripadaju državi Jemen", rekao je Abdelaziz bin Habtour, premijer vlade Huta, u utorak, kad su ga pitali o ispaljivanju prema Eilatu na jugu Izraela.

Dodao je da su Huti, koji su zauzeli jemensku prijestonicu Sanu 2014. godine i kontroliraju velike dijelove zemlje, "dio osovine otpora" protiv Izraela i bore se "riječima i dronovima".

Izraelska vojska ranije je izvijestila o "neprijateljskom upadu letjelice" koji je aktivirao uzbune na području Eilata, ljetovališta na Crvenom moru.

"U ovoj regiji nema prijetnje i nema opasnosti", rekao je izraelski vojni glasnogovornik Daniel Hagari na zasebnom televizijskom brifingu.

Izrael je članove Huta optužio za sličan napad dronovima u petak, kada su njihovi avioni presreli "neprijateljske mete" koje su išle prema južnom Izraelu.

TRT Balkan