SAD je optužio da pokušava militarizirati Crveno more kako bi zaštitio izraelske brodove.           Foto: AA

Abdul Malik al-Husi, vođa proiranskog pobunjeničkog pokreta Husi u Jemenu, rekao je da će njegove snage gađati američke ratne brodove ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije tenzija u Crvenom moru.

Al-Husi je u svom televizijskom govoru izjavio da njegov pokret neće stajati skrštenih ruku pred bilo kakvom tendencijom SAD-a da eskalira tenzije ili cilja na Jemen.

Huti je zaprijetio da će u slučaju bilo kakve napetosti u Crvenom moru gađati američke ratne brodove i brodski promet raketama i bespilotnim letjelicama.

SAD je optužio da pokušava militarizirati Crveno more kako bi zaštitio izraelske brodove.

Napominjući da bi zemlje koje graniče s Crvenim morem bile pogođene američkom intervencijom, Husi je pozvao na poduzimanje radnji kako bi se spriječila eskalacija.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) saopćilo je 6. decembra da pregovara o uspostavljanju međunarodne "pomorske operativne grupe" protiv napada jemenskih Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru. Američki ministar odbrane Lloyd Austin saopćio je prije dva dana da je stvorena multinacionalna misija tog tipa. Misija uključuje snage iz ukupno deset zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele, Španiju i Bahrein.

Jemenski pokret Husi je sredinom novembra zaprijetio da bi mogao gađati izraelske brodove u Crvenom moru u znak odmazde za izraelske napade na civile u Gazi. Mnoge kompanije pomorskog transporta su proteklih dana obustavile plovidbu tom rutom.

TRT Balkan / agencije