Skupine za pomoć moraju brzo djelovati u neočekivanim krizama, ali blokada viza znači da sada ne mogu letjeti sa stručnjacima u Jerusalem, odakle koordiniraju većinu pomoći Gazi.           Foto: AA

Humanitarnim radnicima angažovanim za pružanje pomoći u Pojasu Gaze prijeti deportacija nakon što je Izrael zamrznuo izdavanje viza.

Naime, Izrael je prestao izdavati vize međunarodnim humanitarnim radnicima koji rade na okupiranim palestinskim teritorijima, dodatno komplicirajući dostavu hrane i druge hitne pomoći u Gazu.

Deseci stranih humanitarnih radnika, uključujući direktore organizacija, morali su napustiti Izrael i palestinska područja, a oni koji su ostali kako bi nastavili pomagati u prekršaju su i suočavaju se s deportacijom. Posebno su pogođeni timovi hitnih službi koji su iskusili izazove rada u Gazi, rekao je Faris Arouri, direktor Udruženja međunarodnih razvojnih agencija (AIDA), krovne federacije humanitarnih skupina na Zapadnoj obali i u Gazi.

Skupine za pomoć moraju brzo djelovati u neočekivanim krizama, ali blokada viza znači da sada ne mogu letjeti sa stručnjacima u Jerusalem, odakle koordiniraju većinu pomoći Gazi. Vize su potrebne za ulazak u Izrael i na okupirana palestinska područja, ali ih više ne izdaje izraelsko Ministarstvo socijalnih poslova.

Isprva su prestali izdavati pisma preporuke potrebna za vize nakon napada Hamasa 7. oktobra, za koje su okrivili vanredno stanje u zemlji, ali su sve humanitarne vize automatski produžavali do 8. februara 2024. kada su ta izuzeća istekla. Ministarstvo je obavijestilo humanitarnu organizaciju da je prestalo izdavati pisma preporuke i da o protokolu o vizama raspravlja "nekoliko državnih tijela".

"Umjesto da zagovaramo ulazak u Gazu, prisiljeni smo moliti samo da naše osoblje uđe u Jerusalem", rekao je Arouri, koji kaže da je blokada viza bez presedana.

"Uvijek je bilo uspona i padova, posebno nakon druge intifade (2000. - 2005). Bilo je razdoblja s određenim ograničenjima ili kada je ulazak bio teži, ali nikada u ovoj mjeri", naveo je Arouri.

Strano osoblje već je jako raštrkano po cijelom području zbog izraelskih protokola, a ono malo pomoći koja uspije stići u Gazu nije dovoljno da pomogne u krajnjoj nestašici hrane, čiste vode i osnovnih medicinskih potrepština, pa sve više djece u Gazi umire zbog pothranjenosti.

"Imamo 15 direktora bez viza koji su morali napustiti to područje", rekao je Arouri, dodajući da timovi pokušavaju raditi na daljinu, ali je to izuzetno teško.

"Potrebni su vam na terenu, s pristupom Gazi", istakao je Arouri.

Za 57 radnika vize su već istekle, a za nekoliko tjedana istječe još njih 40. Blokada je također pogodila humanitarne radnike UN-a. Ako Izrael ponovno ne počne izdavati vize, svi strani humanitarni radnici morat će napustiti teritorij do početka jeseni, piše "Guardian".

U međuvremenu, palestinske humanitarne agencije upozoravaju na ozbiljnu glad u sjevernom pojasu Gaze. Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze objavilo je da je dvoje djece umrlo od pothranjenosti i dehidracije u bolnici Al Shifa u Gazi. Glasnogovornik ministarstva pozvao je međunarodne organizacije da poduzmu hitne mjere kako bi spriječili nove smrti od gladi.

"Broj djece koja su umrla od gladi popeo se na šest, uključujući najmanje pet u sjevernom Pojasu Gaze posljednjih dana", rekao je.

Svjetski program za hranu (WFP) priopćio je da humanitarne agencije više od mjesec dana ne mogu isporučiti pomoć sjevernoj Gazi, optužujući Izrael za blokiranje pristupa.

"Ako se ništa ne promijeni, glad će neizbježno izbiti u sjevernoj Gazi", rekao je zamjenik izvršnog direktora WFP-a Carl Skau.

Izrael odbacuje optužbe o blokadi pomoći. Izraelska vojska objavila je u srijedu da je u sjevernu Gazu proteklih dana stiglo 50 kamiona s humanitarnom pomoći.

Voditeljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power istaknula je da Izrael mora otvoriti više graničnih prijelaza s Gazom kako bi se uvelike povećao hitno potreban humanitarni promet. "To je pitanje života i smrti", rekla je. Trenutno je glavna ulazna tačka za humanitarnu pomoć prijelaz Rafah na granici s Egiptom.

U međuvremenu, posrednici iz Egipta, Katara i Sjedinjenih Država rade na postizanju šestosedmičnog prekida vatre u Gazi. Kako tvrde, dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa mogao bi biti postignut za nekoliko dana. Pregovarači se nadaju da će primirje stupiti na snagu prije početka ramazana.

Izvor među posrednicima rekao je da dogovor o kojem se pregovara ne predviđa potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze, na što poziva Hamas, već da bi izraelske snage mogle napustiti gradove i naseljena područja. To bi omogućilo povratak nekih raseljenih Palestinaca i dostavu humanitarne pomoći. Rečeno je da prijedlozi također uključuju oslobađanje nekih izraelskih talaca u Gazi u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Ukupan broj poginulih u izraelskom bombardiranju i vojnim operacijama u opkoljenoj palestinskoj enklavi premašio je danas 30.000, nakon što je najmanje 79 ljudi umrlo u tom području tijekom noći, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

TRT Balkan / agencije