Blizu 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Gazi koja je od 7. oktobra pod napadima Izraela, koji je izazvao glad u regiji nedozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.     Foto: AA

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju s nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade palestinske enklave.

Palestinci koji su se smjestili u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze svaki dan s kanticama i posudama u rukama satima čekaju u dugim redovima kako bi dobili obrok koji život znači. Među ljudima u redovima nalazi se i veliki broj djece koja pokušavaju doći do hrane kako bi preživjeli u teškim ratnim uvjetima.

U redovima nalazi se i veliki broj djece.      Foto: AA

Sve je teže pronaći hranu na sjeveru Gaze, gdje su se sklonile hiljade Palestinaca koji su pobjegli od izraelskih napada. Stanovnici Gaze koji su se sklonili na to područje, preživljavaju zahvaljujući obrocima koje im pripremaju volonteri.

Blizu 2,3 miliona Palestinaca u Gazi bori se s glađu zbog izraelskih napada koji su počeli 7. oktobra i blokade koja sprečava ulazak humanitarne pomoći u region.

Stanovnici Gaze čak pokušavaju preživjeti tako što nerijetko prave hljeb od stočne hrane jer ne mogu pronaći brašno.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.600 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije