Oproštaj Japanaca od najdugovječnijeg premijera Japana.     Foto: Reuters

Privatni obred sahrane, samo za prijatelje i bližu porodicu, održan je u hramu Zojoji u Tokiju, a nakon toga su mrtvačka kola prevezla Abeovo tijelo kroz centar Tokija.

Dok se hiljade Japanaca opraštalo od bivšeg premijera, izvan i širom Tokija zastave su se vihorile na pola koplja. Abe je bio najduži premijer Japana, s najdužim stažem nakon Drugog svjetskog rata i jedan od njegovih najutjecajnijih političara.

58-godišnja učiteljica Keiko Noumi je rekla da je postojao osjećaj sigurnosti kada je Sihinzo Abe bio premijer.

“Osjećali smo se sigurno s njim na čelu. Iskreno sam ga podržavala, tako da je ovo zaista žalosno”, kazala je Noumi.

“Mislim da nema političara poput njega u Japanu ili u svijetu i zato sam ga podržavao. Ovo je veoma žalosno”, kazao je građanin Japana Akihito Asakaki.

Pogrebna povorka prošla je pored brojnih znamenitosti poput zgrade parlamenta, u koju je Abe prvi put ušao kao zastupnik 1993. godine, i kancelarije iz koje je od 2012. do 2022. godine vodio naciju kao premijer.

Abe je ostao neukaljan aferama, poznat kao veliki patriota i dobar pregovarač.     Foto:  Reuters

Shinzo Abe se s premijerske pozicije povukao iz zdravstvenih razloga, ali je njegova popularnost bila u padu zbog nesigurnog odgovora na pandemiju i nedosljednog provođenja ekonomskih reformi. Kao političar, ostao je neukaljan aferama, poznat kao veliki patriota i dobar pregovarač.

Abe je prvi put bio premijer Japana od 2006. do 2007. godine, kada je nadzirao ekonomske reforme zauzimajući čvrst stav prema Sjevernoj Koreji i nastojeći sarađivati s Južnom Korejom i Kinom.

Nakon izbornih poraza 2007. zbog kojih je LDP, stranka na čijem je čelu bio, izgubio kontrolu nad zakonodavnim tijelom prvi put u 52 godine, Abe daje ostavku na mjesto premijera, navodeći zdravstvene razloge. Abe je bolovao od ulceroznog kolitisa, ali ga je kontrolisao lijekovima.

Kao japanski državnik, najzaslužniji je bio za organizaciju Olimpijskih igara koje su se trebale održati u Tokiju 2020. godine. Zbog pandemije koronavirusa, igre su odgođene za 2021. godinu, kada su i održane uz brojne napore i restrikcije.

Shinzo Abe je upucan u prsa tokom predizbornog govora u japanskom gradu Nara. Pet i po sati nakon napada, proglašen je mrtvim. Ubistvo je izvršeno ručno izrađenom sačmaricom.

Policija je saopćila da ga je napadač, 41-godišnji bivši pripadnik ratne mornarice Tetsuya Yamagami, napao zbog problema koje je imao s vjerskom grupom za koju je vjerovao da joj Abe pripada. Napad je šokirao naciju u kojoj su slučajevi oružanog nasilja izuzetno rijetki.


TRT Balkan / agencije