Ovo je prvi prijavljeni incident da je Hezbollah gađao izraelske vojne lokacije na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.     Foto: Reuters Archive

Libanska grupa Hezbollah u petak je saopštila da je gađala izraelsku vojnu bazu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni sa desetinama raketa Katyusha.

Hebollah je naveo da su njegovi borci gađali bazu izraelske vojske Kela, u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i u znak solidarnosti s palestinskim otporom protiv izraelskih napada na Gazu.

„Times of Israel“ je objavio da su se u obližnjim naseljima na Golanskoj visoravni oglasile sirene za uzbunu na rakete.

Ovo je prvi prijavljeni incident da je Hezbollah gađao izraelske vojne lokacije na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.

Medijski izvještaj: Desetine raketa lansirane iz Libana prema sjevernom Izraelu

Izraelska vojska otkrila je u petak desetine projektila lansiranih iz južnog Libana prema sjevernom Izraelu, objavili su izraelski mediji.

„Projektili su ispaljeni prema naselju Kiryat Shmona i takozvanom Galilejskom prstu“, objavio je izraelski dnevni list „Yedioth Ahronoth“.

Navodi se da je izraelska vojska presrela neke od projektila, a da su drugi pali na otvorenim područjima.

Ranije je libanska grupa Hezbollah saopštila je da je gađala izraelske sisteme nadzora u blizini granice sa Izraelom.

Tenzije su eskalirale duž granice između Libana i Izraela usred povremenih razmjena vatre izraelskih snaga i Hezbollaha od početka oktobra zbog izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije