Kritikovao je dvostruke standarde Zapada u suočavanju s izraelskim ratom u Pojasu Gaze.     Foto: Reuters Archive

Libanska grupa Hezbollah zaprijetila je u srijedu vojnom eskalacijom protiv Izraela ako Tel Aviv izvrši vazdušne napade na Liban.

"Do sada su sukobi bili ograničeni. Međutim, eskaliraćemo ako neprijatelj pređe na viši nivo u svojim napadima", rekao je zamjenik šefa Hezbollaha Naim Qassem u govoru na događaju u južnom dijelu Bejruta.

Kritikovao je dvostruke standarde Zapada u suočavanju s izraelskim ratom u Pojasu Gaze.

"Zapadna diplomatija ima za cilj da onesposobi našu snagu u narušavanju sigurnosti Izraela, ali ne radi na zaustavljanju rata u Gazi", dodao je Qassem.

Tenzije su porasle duž granice Libana i Izraela, koji je optužen za genocid u Pojasu Gaze, uz povremenu razmjenu vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je nakon početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze u kojoj su od 7. oktobra ubijena 29.313 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije