Izrael je od 23. septembra pokrenuo masivne zračne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbollaha, ubivši više od 1.500 osoba i raselivši više od milion.            Foto: AA

Hezbollah je u petak preuzeo odgovornost za seriju raketnih napada na naselje Zevulun u blizini Haife na sjeveru Izraela.

Napad je, prema tvrdnjama Hezbollaha, uključivao "veliku salvu projektila" lansiranih iz Libana.

Izraelska vojska je također saopštila da je 15 raketa ispaljeno sa libanske teritorije na područje Galileje na sjeveru Izraela.

Obim štete i žrtava zasad nije poznat.

Libanska nacionalna novinska agencija javila je da je izraelska vojska bombardovala Staru džamiju u gradu Majdal Selm u okrugu Tire u južnom Libanu.

Izrael je od 23. septembra pokrenuo masivne zračne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbollaha, ubivši više od 1.500 osoba i raselivši više od milion.

Zračna kampanja predstavlja eskalaciju u jednogodišnjem prekograničnom ratu između Izraela i Hezbollaha od početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 42.400 ljudi, uglavnom žena i djece, od prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata u jeku nemilosrdnih napada Izraela na Gazu i Liban, Izrael je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.

TRT Balkan / agencije