Izraelska vojska saopštila je u srijedu da je Nasser bio komandant Hezbollahove jedinice Aziz, jedne od tri regionalne divizije u južnom Libanu i da je odgovoran za ispaljivanje raketa na sjeverni Izrael.    Foto: AA

Hezbollah je ispalio više od 200 raketa na sjever Izraela, saopštila je libanska grupa u četvrtak, dan nakon ubistva visokog vojnog komandanta u izraelskom vazdušnom napadu.

Hezbollah je objavio da je gađano nekoliko vojnih baza na sjeveru Izraela, uključujući štab 91. divizije u kasarni Ayelet, štab 7. oklopne brigade u kasarni Katsaviya, štab oklopnog bataljona 7. brigade u kasarni Gamla, štab 210. divizije u kasarni Nafa i štab artiljerijskog puka u kasarni Yarden.

Libanska grupa je saopštila da je raketama gađala i ispostavu izraelske vojske Roueissat al-Alam, punkt Marj i lokaciju Al-Bagdadi u južnom Libanu.

Hezblolah je naveo da su raketni napadi uslijedili kao odgovor na izraelsko ubistvo njihovog komandanta Mohameda Naima Nassera (59), koji je ubijen u izraelskom napadu na obalni grad Tir u srijedu.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala današnje Hezbollaha.

Izraelska vojska saopštila je u srijedu da je Nasser bio komandant Hezbollahove jedinice Aziz, jedne od tri regionalne divizije u južnom Libanu i da je odgovoran za ispaljivanje raketa na sjeverni Izrael.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija je u međuvremenu objavila da je jedna osoba ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na grad Houla na jugu zemlje.

U napadu Hezbollaha ubijen izraelski rezervista

Izraelska vojska objavila je da je jedan njen vojnik poginuo u napadu koji je Hezbollah izveo iz Libanona na izraelsku stranu.

U saopćenju vojske navodi se da je u jutrošnjem napadu Hezbollaha na sjeveru Izraela ubijen jedan rezervista.

Navedeno je da je Itay Galea, rezervni vojnik sa činom majora, bio zamjenik komandanta čete oklopnih jedinica na sjeveru Izraela.

Viši terenski komandant Hezbollaha Mohamed Nime Nasser ubijen je jučer u napadu izraelske vojske na grad Sur, u južnom Libanu.

Kao odgovor na jučerašnji napad, Hezbollah je jutros poslao 20 bespilotnih letjelica i ispalio oko 200 raketa na sjever Izraela.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 38.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije