Hezbollah gađao Izrael s više od 200 raketa nakon ubistva komandanta

Hezbollah gađao Izrael s više od 200 raketa nakon ubistva komandanta

Izrael je u srijedu u vazdušnom napadu ubio komandanta Hezbollaha Mohameda Naima Nassera.
Izraelska vojska nije odmah komentarisala današnje napade Hezbollaha.            Foto: AA

Hezbollah je ispalio više od 200 raketa na sjever Izraela, saopštila je libanska grupa u četvrtak, dan nakon ubistva visokog vojnog komandanta u izraelskom vazdušnom napadu.

Hezbollah je objavio da je gađano nekoliko vojnih baza na sjeveru Izraela, uključujući štab 91. divizije u kasarni Ayelet, štab 7. oklopne brigade u kasarni Katsaviya, štab oklopnog bataljona 7. brigade u kasarni Gamla, štab 210. divizije u kasarni Nafa i štab artiljerijskog puka u kasarni Yarden.

Libanska grupa je saopštila da je raketama gađala i ispostavu izraelske vojske Roueissat al-Alam, punkt Marj i lokaciju Al-Bagdadi u južnom Libanu.

Hezblolah je naveo da su raketni napadi uslijedili kao odgovor na izraelsko ubistvo njihovog komandanta Mohameda Naima Nassera (59), koji je ubijen u izraelskom napadu na obalni grad Tir u srijedu.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala današnje napade Hezbollaha.

Izraelska vojska saopštila je u srijedu da je Nasser bio komandant Hezbollahove jedinice Aziz, jedne od tri regionalne divizije u južnom Libanu i da je odgovoran za ispaljivanje raketa na sjeverni Izrael.

Libanska državna Nacionalna novinska agencija je u međuvremenu objavila da je jedna osoba ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na grad Houla na jugu zemlje.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 38.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije