Herzog je rekao da Izrael "nije u ratu s palestinskim narodom, već se bori protiv svog neprijatelja Hamasa".    Foto: Reuters Archive

Izrael je spreman za drugu humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze kako bi osigurao oslobađanje talaca koje drži Hamas, izjavio je u utorak izraelski predsjednik Isaac Herzog.

"Mogu kazati da je Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi se omogućilo oslobađanje talaca", rekao je Herzog tokom sastanka s ambasadorima 80 zemalja i dodao:

"Odgovornost je u potpunosti na lideru Hamasa u Gazi Yahyi Sinwaru i vodstvu Hamasa."

U prethodnoj humanitarnoj pauzi prošlog mjeseca, koja je trajala sedam dana, Hamas je oslobodio 84 Izraelca i 24 stranih državljana u zamjenu za 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Herzog je rekao da Izrael "nije u ratu s palestinskim narodom, već se bori protiv svog neprijatelja Hamasa".

Iz Hamasa još nema komentara na izjave izraelskog predsjednika.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i s kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, od tada je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa, dok je više od 130 talaca i dalje u zarobljeništvu.

TRT Balkan / agencije