Brigade al-Qassam su prethodno saopštile da drže u zarobljeništvu oko 200 do 250 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile.    Foto: Reuters

Brigade al-Qassam, oružano krilo palestinske grupe Hamas, u ponedjeljak su objavile snimak tri Izraelke koje su zatočene u Gazi.

U kratkom videu objavljenom putem Telegrama prikazana je zarobljenicu koja upućuje poruku Benjaminu Netanyahuu, izraelskom premijeru.

"Suočeni smo sa ovom situacijom zbog neuspjeha koji ste izazvali 7. oktobra, dužni ste nas sve osloboditi", rekla je zarobljenica, čije ime nije navedeno, te dodala:

"Sedmog oktobra nije bilo (izraelske) vojske (kao odgovor na iznenadni napad Hamasa) i niko nije došao da nam (pomogne), hoćete da svi poginemo."

Pozvala je Netanyahua da oslobodi sve palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima u zamjenu za njihovo puštanje iz zatočeništva u Gazi.

Nije bilo izraelskog zvaničnog komentara na video, ali izraelska vlada je video snimke i druge poruke zarobljenika Hamasa nazvala kampanjom "psihološkog ratovanja" kako bi izvršili pritisak na izraelsku vladu za dogovor o razmjeni zarobljenika.

Brigade al-Qassam su prethodno saopštile da drže u zarobljeništvu oko 200 do 250 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile.

Izraelska vojska je do sada priznala da se u Gazi nalazi oko 240 talaca.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je bio pod nemilosrdnim vazdušnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

​​​​​U sukobu je ubijeno skoro 9.850 ljudi, među kojima 8.306 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije