Palestinske frakcije su se tokom pregovora o pomirenju u Pekingu obavezale da će okončati podjele, objavilo je u utorak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.        Foto: AA

Visoki zvaničnik Hamasa u utorak je rekao da su pregovori među palestinskim grupama u kineskoj prijestolnici Pekingu važan korak ka palestinskom nacionalnom jedinstvu.

"Pekinška deklaracija je dodatni pozitivan korak na putu postizanja palestinskog nacionalnog jedinstva", rekao je Husam Badran, član političkog biroa Hamasa i šef njegovog ureda za nacionalne odnose.

Badran je napomenuo da je tokom sastanaka u Pekingu dogovoreno formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja će nadgledati obnovu Gaze i pripremati uslove za održavanje izbora.

Dodao je da je vlada nacionalnog jedinstva najbolje nacionalno rješenje za palestinsku situaciju nakon rata u Gazi te sprečava regionalne i međunarodne intervencije koje "nastoje nametnuti realnost protiv interesa" palestinskog naroda.

Palestinske frakcije su se tokom pregovora o pomirenju u Pekingu obavezale da će okončati podjele, objavilo je u utorak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Palestinski predstavnici su potpisali deklaraciju "obećavajući okončanje podjela i jačanje jedinstva".

Četrnaest palestinskih grupa, uključujući Hamas i Fatah, složilo se u ponedjeljak u kineskoj prijestolnici da ostvare "sveobuhvatno nacionalno jedinstvo" pod okriljem Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

U zajedničkoj izjavi objavljenoj kasno u ponedjeljak se navodi da su se palestinske grupe "složile oko postizanja sveobuhvatnog nacionalnog jedinstva koje uključuje sve palestinske frakcije u okviru PLO-a te o opredjeljenju za uspostavljanje nezavisne palestinske države s Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom, u skladu s rezolucijama UN-a i osiguravajući pravo na povratak prema rezoluciji 194".

Palestinske grupe su se također složile oko "ujedinjavanja nacionalnih napora" da se zaustavi izraelski genocid u Gazi i da se odupru pokušajima protjerivanja Palestinaca sa njihovih ognjišta".

U razgovorima su učestvovali Pokret Fatah, Pokret Hamas, Palestinski front za oslobođenje Palestine (PFLP), Demokratski front za oslobođenje Palestine (DFLP) i druge palestinske grupe.

Palestinske teritorije Zapadna obala i Pojas Gaze politički su podijeljene od juna 2007. zbog oštrih neslaganja između pokreta Fatah i Hamas.

Hamas je osvojio većinu mjesta na parlamentarnim izborima 2006. godine. Od tada je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, dok je Fatah vladao Zapadnom obalom.

TRT Balkan / agencije