Haniyeh je rekao da je njegova grupa dobila poziv da posjeti Egipat radi razgovora o tom prijedlogu.     Foto: Reuters Archive

Palestinska grupa Hamas potvrdila je u utorak da je primila prijedlog sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca s Izraelom.

"Hamas razmatra prijedlog", rekao je vođa grupe Ismail Haniyeh te dodao da će Hamasov odgovor "biti zasnovan na prioritetu zaustavljanja brutalne agresije na Gazu i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz pojasa".

Haniyeh je rekao da je njegova grupa dobila poziv da posjeti Egipat radi razgovora o tom prijedlogu.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da su pregovarači koji žele postići dogovor za oslobađanje dodatnih talaca koje drži Hamas razvili "okvir" koji bi mogao dovesti do konačnog dogovora.

Prema izraelskom "Channel 13", Izrael je pristao na humanitarni sporazum koji uključuje oslobađanje žena i starijih i povrijeđenih ljudi koje drži Hamas, ali ne uključuje vojnike ili omladince koje drži grupa.

Izrael će zauzvrat osloboditi stotine palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući i one osuđene za ubijanje Izraelaca, navodi se u izvještaju.

Izrael bi trebao pauzirati borbe do dva mjeseca ili više, bez obaveze da okonča rat.

Katar je u ponedjeljak naveo da je postignut napredak u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Vjeruje se da Hamas drži skoro 136 Izraelaca nakon svog prekograničnog napada 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijen je 26.751 Palestinac, u istom periodu ranjeno 65.636 Palestinaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije