Dodaje se da su zarobljenici na putu prema Izraelu, a očekuje se da će ostali izraelski zarobljenici biti predati Crvenom križu u roku od nekoliko sati.                 Foto: AA

Hamas je predao dvoje izraelskih zarobljenika u blokiranom Pojasu Gaze osoblju Međunarodnog komiteta Crvenog križa kako bi bili vraćeni u njihovu zemlju.

U saopštenju izraelske vojske navedeno je da je Crveni križ potvrdio da je primio dvoje izraelskih zarobljenika u Gazi.

Dodaje se da su zarobljenici na putu prema Izraelu, a očekuje se da će ostali izraelski zarobljenici biti predati Crvenom križu u roku od nekoliko sati.

Hamas potvrdio da je dobio spisak od 30 palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u četvrtak

Hamas je saopštio da je dobio spisak palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora u narednim satima.

U saopštenju Hamasa navedeno je da su dobili spisak sa imenima ukupno 30 zatvorenika, među kojima je osam žena i 22 djece.

U okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika u sklopu humanitarne pauze postignute između Izraela i Hamasa, do sada je pušteno 75 izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze te 210 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

TRT Balkan / agencije