Hamas je pozvao Palestince u Jerusalemu (Al-Quds) da obavljaju molitve tokom mjeseca ramazana u džamiji Al-Aksa.    Foto: AA

Hamas je pozvao Palestince da se okupe u petak u velikom broju kako bi prekinuli izraelsku opsadu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds).

"Pozivamo naše ljude da učestvuju u odbrani džamije Al-Aksa od izraelske agresije", navodi se u saopćenju palestinske grupe Hamas u četvrtak.

Hamas je pozvao Palestince u Jerusalemu (Al-Quds) da obavljaju molitve tokom mjeseca ramazana u džamiji Al-Aksa.

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima u džamiju Al-Aksa u jeku rastućih tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Poziv Hamasa uslijedio je dok se Palestinci pripremaju za prvi džuma-namaz, zajedničku molitve petkom, u ovogodišnjem muslimanskom mjesecu posta ramazanu.

Broj ubijenih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine povećan je na 31.341, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva ove palestinske enklave.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije