Hamas je naglasio da Izrael "nije uspio spriječiti širenje palestinskog narativa na arapskom, islamskom i međunarodnom nivou".      Foto: AA

Palestinski pokret otpora Hamas pozvao je u petak na globalnu akciju za kriminalizaciju izraelskog nasija protiv palestinskih novinara.

“Pozivamo na globalnu akciju da se osude, razotkriju i kriminalizuju nasilja okupacije, te da se palestinski novinari i medijski profesionalci zaštite od ugnjetavanja i terorizma (izraelske) okupacije“, navodi se u saopštenju Hamasa povodom Svjetskog dana slobode medija.

Hamas je naglasio da Izrael "nije uspio spriječiti širenje palestinskog narativa na arapskom, islamskom i međunarodnom nivou".

Kancelarija za medije Vlade u Gazi u četvrtak je objavila da je najmanje 141 novinar i medijski radnik ubijen, a više od 70 je ranjeno u pucnjavi izraelske vojske, uz hapšenja desetina tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine od kada je više od 34.500 Palestinaca ubijeno, a više od 77.800 ranjeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije