Hamas osudio planove Izraela da legalizuje nova naselja na Zapadnoj obali

Hamas osudio planove Izraela da legalizuje nova naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vlada odobrila je korake koje je predložio ministar finansija za legalizaciju ispostava.
Iz Hamasa navode da novi planovi za naselja "zahtijevaju jedinstven palestinski stav kako bi ih odbacili i suprotstavili i oduprli politici ekstremističke cionističke vlade".     Foto: AA

Hamas je osudio izraelski plan da legalizuje nova naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinska grupa otpora osudila je tu najavu kao "praktičnu deklaraciju fašističke okupacione vlade da nastavi s planovima ekstremista (ministra finansija Bezalela) Smotricha da kontroliše Zapadnu obalu".

Iz Hamasa navode da novi planovi za naselja "zahtijevaju jedinstven palestinski stav kako bi ih odbacili i suprotstavili i oduprli politici ekstremističke cionističke vlade".

Grupa je pozvala Ujedinjene nacije i međunarodnu zajednicu da "preduzmu praktične korake mimo osude kako bi radili na zaustavljanju ovih mjera, koje predstavljaju opasan pokušaj likvidacije (palestinskog) pitanja.

Izraelska vlada je u četvrtak odobrila korake koje je predložio Smotrich za "legalizaciju" naselja na Zapadnoj obali i uvođenje sankcija Palestinskim vlastima.

Izraelski KAN objavio je u petak da je Kabinet bezbjednosti odobrio Smotrichev plan da se suprotstavi priznavanju palestinske državnosti i postupcima protiv Izraela na međunarodnim sudovima.

Plan uključuje mjere protiv Palestinske uprave, legalizaciju pet naselja na Zapadnoj obali i raspisivanje tendera za hiljade novih stambenih jedinica u naseljima.

Ispostave naselja su male zajednice koje su osnovali ilegalni izraelski doseljenici na palestinskoj zemlji u privatnom vlasništvu bez odobrenja izraelske vlade.

TRT Balkan / agencije