Hamas optužio Izrael za širenje obmana i lažnih informacija o napadu

Hamas optužio Izrael za širenje obmana i lažnih informacija o napadu

Izraelske snage pucale su u četvrtak na ljude koji su čekali pomoć, ubivši 112 i ranivši 760 ljudi.
Naglašeno je široko rasprostranjeno korištenje za genocid optuženog Izraela "dezinformacija i laži od pokretanja genocidnog rata" protiv palestinskog naroda.     Foto: AA

Palestinska grupa otpora Hamas optužila je Izrael za širenje "obmana i lažnih informacija" o napadu izraelskih snaga na Palestince u sjevernoj Gazi koji su čekali dolazak humanitarne pomoći.

"Cionistička vojska širi obmane i lažne informacije o užasnom masakru koji je počinila, pokušavajući da legitimizuje sistematsko ubijanje našeg naroda kroz trivijalni narativ", navodi se u saopštenju.

Naglašeno je široko rasprostranjeno korištenje za genocid optuženog Izraela "dezinformacija i laži od pokretanja genocidnog rata" protiv palestinskog naroda.

Poziva se Međunarodni sud pravde (ICJ), Međunarodni krivični sud (ICC) i sve organizacije za ljudska prava da dokumentuju ovaj gnusni zločin i preduzmu neophodne mjere da Izrael pozovu na odgovornost za zločine.

Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi objavilo je da je najmanje 112 osoba ubijeno, a 760 ranjeno u četvrtak ujutro kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije