Hamas je pozvao Ujedinjene nacije i međunarodne institucije da "ne popuste pred izraelskim prijetnjama i ucjenama".     Foto: AA

Palestinska grupa otpora Hamas osudila je u subotu kampanju Izraela protiv institucija UN-a, nazvavši je "praznom optužbom" koja ima za cilj sprečavanje pružanje pomoći ljudima u Pojasu Gaze.

"Posljednja je šuplja optužba protiv Svjetske zdravstvene organizacije za ono što je Izrael nazvao dosluhom s pokretom Hamas, ponavljanjem lažne tvrdnje o korištenju bolnica u vojnim operacijama", navodi se u saopštenju Hamasa.

Palestinska grupa otpora također je osudila optužbe Izraela protiv Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) s ciljem "prekidanja njenog finansiranja".

Izrael tvrdi da Hamas koristi bolnice u Pojasu Gaze u vojne svrhe kako bi opravdao svoje napade i bombardovanja, dok je palestinski pokret otpora u više navrata negirao takve navode.

Hamas je pozvao Ujedinjene nacije i međunarodne institucije da "ne popuste pred izraelskim prijetnjama i ucjenama".

"Naglašavamo važnost uloge ovih (UN-ovih op.a.) agencija u pružanju pomoći našem narodu i dokumentovanju zločina okupacije", navode iz Hamasa.

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u oktobru prošle godine. Uz najnovije palestinske žrtve, broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra porastao je na 26.257, uz 64.797 povrijeđenih, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije