Egipat i Katar potvrdili su da su dobili odgovor od Hamasa o dogovoru o prekidu vatre, navodi se u objavi egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.          Foto: Reuters

Palestinski pokret Hamas i Islamski džihad izrazili su u zajedničkoj izjavi "spremnost da se pozitivno angažuju" na postizanju dogovora o okončanju rata u Gazi.

Hamas i Islamski džihad navode da je zajednička delegacija oba pokreta dostavila odgovor palestinskih frakcija otpora katarskim zvaničnicima tokom sastanka s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.

Odgovor je poslan i egipatskim vlastima, dodaje se u saopštenju.

"Odgovor daje prioritet interesima palestinskog naroda, naglašavajući potrebu za potpunim zaustavljanjem tekuće agresije na Gazu i povlačenjem izraelskih snaga iz cijelog pojasa Gaze", navodi se u saopštenju palestinskih pokreta.

Egipat i Katar potvrdili su da su dobili odgovor od Hamasa o dogovoru o prekidu vatre, navodi se u objavi egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bijela kuća je saopštila da su Sjedinjene Američke Države primile službeni odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre koji je javno iznio predsjednik Joe Biden te da ga procjenjuju.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je "svakako korisno što imamo odgovor", navodeći da ga Bidenova administracija "željno čeka".

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju koja podržava prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.

Prijedlog bi značio šestosedmičnu pauzu u borbama i oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, što bi omogućilo pregovore o trajnom prekidu vatre.

TRT Balkan / agencije