Palestinske grupe su uputile odvojena saopštenja.      Foto: AA

Palestinske grupe Hamas i Fatah iskazale su u ponedjeljak opredijeljenost za uspjeh kineskih posredničkih napora za postizanje palestinskog pomirenja.

Palestinske grupe su uputile odvojena saopštenja nakon što su se međusobno optuživali za opstruiranje sastanka proširenog nacionalnog dijaloga u utorak u kineskoj prijestolnici Pekingu.

Hussam Badran, odgovoran za nacionalne odnose unutar grupe Hamas, rekao je da se njegova grupa "odazvala pozivu prijatelja u Kini koji se odnosi na postizanje palestinskog nacionalnog jedinstva".

Dodao je da je zakazani sastanak za utorak dogovoren na osnovu bilateralnog sastanka Hamasa i Fataha održanog u Pekingu u aprilu, a planirano je da bude održan prošireni sastanak koji uključuje nekoliko palestinskih grupa.

Badran je kazao da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obavijestio kinesku stranu da neće učestvovati na proširenom sastanku.

Fatah je izrazio zahvalnost za napore Kine koja je bila domaćin sastanka nacionalnog dijaloga između Fataha i Hamasa.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, Fatah smatra Hamas odgovornim za neuspjeh svih prethodnih dijaloga između njih.

Prije pregovora u Pekingu u aprilu, obje grupe su također održale slične razgovore u Moskvi u februaru.

Slične runde razgovora održane su proteklih godina u Turkiye, Alžiru i Egiptu, ali nijedna nije uspjela donijeti napredak.

Palestinske teritorije Zapadne obale i Pojas Gaze politički su podijeljene od juna 2007. godine zbog oštrih nesuglasica između pokreta Fatah i Hamas.

Hamas je osvojio većinu na parlamentarnim izborima 2006. godine i od tada kontroliše Pojas Gaze, a Fatah upravlja Zapadnom obalom.

TRT Balkan / agencije