Hamas je objavio saopćenje u vezi s napadom izraelske vojske na bolnicu Al-Shifa, za koju Izrael tvrdi da je centar palestinskog oružanog otpora.      Foto: AA

Hamas je upozorio na masakre tokom napada izraelske vojske na bolnicu Al-Shifa u Gazi i smatra Izrael, Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu odgovornima za sigurnost medicinskog osoblja, ranjenika i hiljada Palestinaca raseljenih u bolnici.

Hamas je objavio saopćenje u vezi s napadom izraelske vojske na bolnicu Al-Shifa, za koju Izrael tvrdi da je centar palestinskog oružanog otpora.

"Smatramo Izrael, (američkog predsjednika Joea) Bidena i njegovu administraciju, te međunarodnu zajednicu potpuno odgovornima za posljedice napada okupacijske vojske na bolnicu Shifa i negativnosti koje su pretrpjeli medicinsko osoblje i hiljade raseljenih ljudi", poručili su iz Hamasa, te dodali:

"Šutnja Ujedinjenih naroda i neuspjeh mnogih zemalja i režima neće odvratiti naš palestinski narod od traženja svoje zemlje i legitimnih nacionalnih prava. Nastavit ćemo s obećanjem našem narodu da ćemo svim silama nastaviti braniti njih i njihova prava. Okupacija će platiti visoku cijenu za svoje zločine i napade na našu djecu, žene i svetinje."

Jutros je izraelska vojska upala u bolnicu Al-Shifa, najveću zdravstvenu ustanovu u regiji u kojoj se nalaze hiljade pacijenata i raseljenih civila u Gazi.

Generalni direktor Gaza Hospitals Muhammed Zakkut rekao je: "Tokom racije koju je izvršila izraelska vojska na bolnicu Al-Shifa, niti jedan metak nije ispaljen unutar bolnice."

TRT Balkan / agencije