"U scenariju u kojem se SAD efektivno bori u ime Izraela, regionalne zemlje bi mogle nastojati ojačati svoju protusilu", rekao je Fidan.      Foto: AA

"Oni koji ne žele ponovno vidjeti slične masakre u Gazi, mogli bi se u budućnosti upustiti u značajan pohod naoružavanja i moći", rekao je Hakan Fidan tokom sastanka s novinarima u Ankari.

"Neuspjeh međunarodne zajednice da uloži bilo kakav napor u sprječavanju trenutne krize označava značajan prekid," dodao je.

Podsjetivši da je rat eskalirao u različitim dijelovima svijeta, uključujući i Crveno more, rekao je da "u regiji, bez obzira na palestinsko pitanje, razne zemlje imaju različite probleme sa SAD-om i Zapadom".

"Ovo je višedimenzionalni sukob, ponekad obavještajni rat, stvarni vojni sukob, koji evoluira ka aktivnom angažmanu. Konflikt koji je u toku obuhvata sva polja", dodao je.

On je istakao namjeru Sjedinjenih Država da kontroliraju aktivnosti u Crvenom moru, udruživši se sa Zapadom kako bi stvorili pomorsku koaliciju i pokrenuli zajedničku operaciju.

Tokom svog govora, Fidan je također kritizirao nedavni napad Izraela na Bejrut, ubistvom visokog zvaničnika Hamasa, rekavši da je takav pravac djelovanja slijepa ulica.

"Ako se to dogodi, rat se sigurno neće završiti. Naprotiv, da bi se to pitanje riješilo, fokus treba biti na miru i rješenju dvije države."

Licemjerje Zapada

Izrazivši da nedvosmislena podrška koju su Sjedinjene Države i pojedine Zapadne zemlje pružile Izraelu predstavlja ozbiljan problem, Fidan je rekao da za razliku od njihovog stava po pitanju Ukrajine i Rusije, stav međunarodne zajednice o Gazi odražava vrhunac licemjerja.

Dodao je da su događaji u Gazi doveli do naglog gubitka ugleda i nagomilanog kredibiliteta za Zapad i evropske narode.

On je također pozvao da zabrinutost oko izbjegavanja daljih masakra u Gazi može potaknuti nacije ka značajnim naporima u pogledu naoružanja i traženja moći u budućnosti.

Ujedinjenje regionalnih i islamskih zemlja

Podsjećajući na napore Turkiye da uspostavi kontakt grupu, koja uključuje regionalne i islamske zemlje, on je rekao: "Naše jedinstvo nam je omogućilo da zadržimo dosljedan stav i jedinstven narativ."

"U scenariju u kojem SAD i Zapad bezuslovno podržavaju Izrael, vojna sila nije održiva opcija u regionu", rekao je on, ukazujući na različite tehnike koje se moraju koristiti kada se pristupi tom pitanju.

Izrazio je da islamskim zemljama glavni stav treba da bude usmjeren prema Zapadu, rekavši da se mora donijeti odluka da li će se suprotstaviti zemljama koje bezuvjetno podržavaju Izrael.

Stav o Hamasu

Što se tiče stava o Hamasu, podsjetio je da prije i poslije 7. oktobra nije bilo nikakve promjene.

"Oni koji Hamas ne smatraju terorističkom organizacijom, ali ga vide kao pokret otpora, političku stranku ili slično, nastavljaju držati svoje pozicije. Isto tako, oni koji ga vide kao terorističku organizaciju ostaju pri svom stavu."

U tom kontekstu, kaže on, "bitno je ne zanemariti pitanje neselektivnog ubijanja stanovnika Gaze."

Saradnja s Irakom u borbi protiv PKK terorizma

O borbi Turkiye protiv terorizma, rekao je, Turkiye i kurdska regionalna vlada (KRG) u sjevernom Iraku dijele zajedničku zabrinutost u vezi s terorističkom organizacijom PKK.

"Imamo potpunu saradnju s Erbilom u borbi protiv terorizma, posebno dijeleći našu osjetljivost u vezi s PKK-om", rekao je on, ističući značaj održavanja ranije uspostavljenog okvira upravljanja.

"Naš željeni ishod je nastavak obostrano dogovorenog sistema guvernera među stranama. Posvećeni smo radu na sprečavanju da partnerstvo PKK-PUK stekne uticaj u regionu," dodao je on.

Poziv na nastavak uspostavljenih pravila upravljanja naglašava stav Turkiye o održavanju recipročnog sistema guvernera, sprečavajući partnerstvo PKK i PUK da uspostave uporište u regionu, rekao je on.

Sve veći značaj inteligencije

"Turkiye naglašava neophodnost ponovnog otkrivanja mnogih aspekata i razvoja operativnih metoda unutar svoje obavještajne zajednice", rekao je Hakan Fidan.

Govoreći o raznolikoj prirodi obavještajnog rada, rekao je: "Kontrašpijunaža, koja uključuje pronalaženje špijuna koji rade protiv nečijih interesa, je još jedna posebna ekspertiza. Sve ove oblasti zahtijevaju ozbiljne napore."

Ističući da su u okviru Nacionalne obavještajne organizacije Turkiye pokrenute značajne reforme, koje su dale značajne rezultate u određenim zemljama, rekao je: "Uspjeh organizacije posebno je evidentan u operacijama s minimalnim vojnim troškovima u poznatim regijama kao što su Sirija i Irak, u saradnju sa savezničkim snagama."

TRT Balkan