Fidan je kazao da su snažne globalne institucije potrebne u ovako teškim vremenima upravo kako bi se provelo međunarodno pravo i zaštitio moralni kompas čovječanstva.    Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je u srijedu da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) nije u stanju jednim glasom pozvati na djelotvoran prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Brutalni napadi Izraela na Gazu i njeno stanovništvo predstavljaju ratne zločine. Pozivamo sve civilizirane države da se ograde od tih zločina", rekao je Fidan na sastanku u Vijeću sigurnosti UN-a o situaciji na Bliskom istoku.

Fidan je kazao da su snažne globalne institucije potrebne u ovako teškim vremenima upravo kako bi se provelo međunarodno pravo i zaštitio moralni kompas čovječanstva.

“Nažalost, Vijeće sigurnosti UN-a ponovo nije ispunilo odgovornost da održi međunarodni mir i sigurnost. Nije bilo u mogućnosti da jednim glasom pozove na efikasan prekid vatre", rekao je on.

Kako je kazao, Vijeće sigurnosti UN-a ne može čak ponuditi ni rješenje za poništavanje historijske nepravde koju Palestinci trpe već decenijama.

"Ova paraliza će sigurno dodatno odjeknuti u suočavanju s drugim globalnim krizama i narušiti kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a u očima čovječanstva. Ovo također uništava međunarodni sistem zasnovan na pravilima na kojem su uspostavljene Ujedinjene nacije", rekao je Fidan i dodao:

"Bez međunarodnog prava, principa i moralnog kompasa, svi smo u nepoznatim vodama. Ako uskoro ne riješimo ovaj problem, sve nas će opet proganjati sve izraženiji radikalizam svih vrsta, koji će se dodatno hraniti nekažnjivošću i nepravdom."

TRT Balkan / agencije